Mi a házimunka értéke?

Láthatatlan munka

Te tudod mit jelent a láthatatlan munka?

Csináljunk egy gondolatkísérletet: Bárki, aki a családodban ezeket a házimunkákat ellátja, mától nem takarít, főz, mosogat, nem teszi be a mosást, tereget, vasal, nem vásárol be, nem tanul a gyerekkel, nem nyírja le a füvet, és még sorolhatnám. Nem gondoskodik arról, amiért senki sem fizet, vagyis senki sem végzi el a láthatatlan munkát a családotokban. 

Ilyenkor válik igazán láthatóvá a láthatatlan munka, a házimunka, amiért nem jár fizetség.

Ez a blogbejegyzés a láthatatlan munka világnapján íródott, amire minden április első keddjén hívják fel a figyelmet. Arról, hogy ennek a jelenségnek milyen gazdasági és társadalmi hatásai vannak nem szeretnék írni. Ma már erről az interneten rengeteg cikket lehet találni.

Inkább egy kliensem példáján keresztül szeretném megmutatni, milyen hatása van a családra, a párkapcsolatra, és az egyén hogyan létére, ha csak egy valakit terhel a láthatatlan munka a családban.

„Még a szalámit és a vajat sem teszi vissza a hűtőbe”

Kliensem, nevezzük Ritának, azzal érkezett, hogy úgy érzi a válás határán van, de nem akarja a tíz éves kapcsolatukat anélkül feladni, hogy a megjavításáért megtenne mindent, amit lehet.

Tizenévesen találtak egymásra, több évig jártak együtt, majd összeköltöztek és később össze is házasodtak. Az albérletben megosztották a munkát, közösen csinálták, például az egyikük porszívózott a másik felmosott. Jól működött minden. 

A változás akkor következett be, amikor a mostani otthonukba költöztek és Rita várandós lett a babájukkal, majd otthon maradt vele. Nem csak a babával kapcsolatos teendők, hanem a háztartásban minden teendő rá maradt. Már ez is megterhelő volt neki, de úgy volt vele, hogy ez az ő feladata, hiszen nincs munkahelye. 

Rita nemrég beadta bölcsibe a két éves gyereket és visszament dolgozni. A megegyezés szerint, ha beteg a gyerek, akkor home officeban is elvégezheti a munkáját. Ez hatalmas változás volt az életükben, hiszen már újra van munkahelye és hivatalos munkája, mellette az összes háztartási teendő és a gyerekkel kapcsolatos feladatok is őt terhelik teljes egészében.

Egyfolytában sorolta a panaszait: nem segít a férje semmiben, még maga után sem pakol el, a szalámit és a vajat sem rakja vissza a hűtőbe miután megvacsorázott. Nem foglalkozik a gyerekkel sem, amíg ő fürdeti és utána altatja a kicsit, a férje átmegy a szomszédba a haverokhoz egy sörre. 

Ha beteg a gyerek csak magára vagy a szüleire számíthat, hogy a munkahelyén is helyt tudjon állni. Természetesen a férje nehezményezi, hogy miért van ott olyan sűrűn az anyósa, de nem vállalna át semmilyen feladatot a feleségétől. Nagyon sokat vitatkoznak, veszekednek.

Ez az egész rányomta a bélyegét a szexuális életükre is, nem csoda, ha az asszonynak nem sok kedve van hancúrozni. A szex nem az ágyban kezdődik.

Megkérdeztem mit szeretne. A válasz az volt, hogy visszakapni azt a férjét, aki az albérletben társként viselkedett.

Kérdeztem Ritát, hogy mondta-e neki, hogy mire van szüksége, mit szeretne? 

A válasz: Nem, tudhatná magától.

Igen, jó lenne, ha magától tudná,mi lenne a feladat otthon. Elvárható is lenne, hogy egy felnőtt ember gondoskodjon magáról, esetleg a szeretteiről. Az is hogy elpakoljon maga után, vagy játsszon a gyerekével. 

De ha ez nem megy automatikusan, akkor kérni kell, elmondani mit szeretnénk, újra lefektetni a kapcsolat szabályait, hiszen a rendszer nagyon megváltozott a gyerek érkezésével. 

A vita és a veszekedés nem visz előre, a beszélgetés nagyobb valószínűséggel lesz sikeres. Ha mégsem, akkor lehet azt mondani, hogy mindent megtettem a kapcsolat helyreállításáért, nem sikerült, válni akarok.

Ritával közös munkánk elején vagyunk. Az első alkalom végén azzal ment haza, hogy összeállítottunk egy “akciótervet”, amit megpróbál végrehajtani. 

Beszélni fog a férjével, hogy ez a helyzet nem jó neki, de szereti és szeretné a kapcsolatukat megújítani.

Elmondja neki miben kéri, hogy a férje is részt vegyen a háztartási munkákban, a gyereknevelésben.

Újra randizni kezdenek, hogy felelevenítsék azokat a szép emlékeket, amiket akkor szereztek, amikor még csak ketten voltak.

Ehhez ő úgy járul hozzá, hogy a gyereket ilyenkor a szüleire hagyja, nem a saját otthonukban, hanem a szüleinél és megpróbál nem aggódni. Innen fogjuk folytatni, legközelebb megnézzük mi az aggódása oka.

Még több bejegyzés

Láthatatlan munka
esettanulmány

Mi a házimunka értéke?

Te tudod mit jelent a láthatatlan munka? Csináljunk egy gondolatkísérletet: Bárki, aki a családodban ezeket a házimunkákat ellátja, mától nem takarít, főz, mosogat, nem teszi be a mosást, tereget, vasal, nem vásárol be, nem tanul a gyerekkel, nem nyírja le a füvet, és még sorolhatnám. Nem gondoskodik arról, amiért senki

Szökőnap
boldogság

Szőkőnapi szösszenet

2024.02.24-én különleges nap lesz Február 24. lesz az idei év szökőnapja. Bár sokan azt gondolják, hogy február 29. a szökőnap, ez nem így van. Ez is csak egy nap az évből, de részemről azt gondolom, hogy kapunk egy napot, amikor érdemes valami szokatlant és különlegeset csinálni – magunkra, szeretteinkre és

Jelentkezz egy ingyenes 30 perces beszélgetésre!

Foglalj időpontot!