A stressz nem mindig magányos „buli”

Stressz a családban
Ha stresszes a gyerek, az egész család az lesz

Amikor ezt a blogbejegyzést írom, még egy hét van hátra, hogy kiderüljenek a középiskolai felvételi eredmények és ezzel az is, hogy hova vették fel a most nyolcadikosokat.

A blogbejegyzést egy edzőtársam inspirálta, aki mostanában egyre feszültebb és idegesebb… pont ráfér egy kis kettlebell és funkcionális edzés, amire járunk. 

Stressze oka, a nyolcadikos fia feszültsége és idegessége. Ugye milyen jó kör? A család egyik tagját “szét veti az ideg” és ettől a többiek is ilyen állapotba kerülnek. 

Edzőtársam elmesélte, hogy már január óta felvételi lázban égnek, a fia egyre feszültebb és egyre több “hülyeséget” csinál, amit persze a szülei egyre nehezebben tudnak mosolyogva fogadni. Sorra hozza az intőket és az egyeseket, nem tanul és a viselkedése is finoman szólva nem megfelelő. 

Még egy hét, de lassan elviselhetetlen lesz ez az állapot az egész családnak.

Nem akarlak untatni a stressz fiziológiájával. De annyit érdemes tudni, hogy az egész test részt vesz ebben a készültségi állapotban, a fő irányító a vegetatív idegrendszer és bizonyos hormonok. Ha ezeket normális mederbe tudjuk terelni, akkor jó eséllyel el tudjuk érni azt a bizonyos nyugalmi állapotot – amit azzal biztos nem érünk el, ha azt hajtogatja nekünk valaki, hogy nyugodjunk le. 

Az idegrendszerünk úgy van huzalozva, hogy veszély esetén alarm állapotban legyen a túlélésünk érdekében. Az ősember – akitől ebben a tekintetben nem sokban különbözünk – ha meglátta a kardfogú tigrist, azonnal üss vagy fuss vagy merevedj le állapotba került. Így van ez velünk is, ha veszélyt érzékelünk, de akkor is, ha a veszélyt a fejünkben elképzeljük. 

A fiú január óta abban a “vészhelyzetben” él, hogy nem tudja, vajon elég volt-e a teljesítménye, hogy felvegyék a vágyott iskolába – ahol ráadásul elég nagy a túljelentkezés. Kérdeztem az edzőtársam, hogy a fia hogy reagál a stresszre: üt, fut, lemerevedik? Ettől függően célszerű kivezetni a feszültséget a testből.

Hogyan érdemes kezelniük a stresszt?

Fizikai szinten mindenképp jó kimozogni a stresszt mégpedig célirányosan, nagymozgásokkal, hetente 2-3 alkalommal.

Ha a stresszt a karban, felső testben érezzük akkor ütő mozdulatokkal, box, tollas, karate, súlyzós edzés, kettlebell. De akár egy méretes párnába is püfölhetünk vagy a talajhoz csapkodhatjuk.

Ha stresszt az alsó testben érezzük, akkor futás, gyors séta, trambulinon ugrálás, kangoo edzés, biciklizés a jó választás.

Ha a stresszre lefagyással reagálunk – ilyenkor jön a gondolat, hogy “ezt nem hiszem el, miért pont én, már megint ez történik” – legjobb, ha megrázzuk magunkat, lazára lógatjuk a karunkat és csak rázkódunk, mint egy rongybaba. Megdörzsöljük a testünket, átöleljük magunkat, vagy ha van kéznél valaki, akitől jól esik, akkor kérhetünk egy ölelést is.

Ilyenkor nagyon hatásos a pillangó ölelés: két tenyerünket az ellenkező felkarunkra tesszük és felváltva, lassan, ritmikusan megpaskoljuk a tenyerünkkel a felkarunkat. Ezt érdemes csinálni néhány percig, vagy ameddig jól esik.

Stressz esetén mindig érdemes megfogalmazni milyen érzések vannak bennünk és ezeket az érzéseket nem elfojtani, hanem végig engedni, kimondani. A legjobb, ha meg tudjuk fogalmazni mire van szükségünk, hogy jobban érezzük magunkat. 

Lehet, hogy elég lesz, ha meghallgatnak, vagy kapunk egy ölelést, de egy jó sírás is tisztítja a lelket. Néha egy cifra káromkodás is beleférhet, de az állkapocs mozgás így a beszéd, az ásítás és rágás is stresszcsökkentő.

Instant stresszoldó megoldás bármikor a légzés, azonnal hat a vegetatív idegrendszerre: Hosszan belélegzünk, még hosszabban ki, sokszor.
A 24-es légzést szoktam javasolni: 4 számolásra belégzés, 6-ra ki, 24x 

Egyszerű és hatásos, ahogy egy lassú, szemlélődő rövid séta is. 

Még egy stresszkezelő tipp egy három gyerekes anya évtizedes tapasztalataiból

Ami ma nagyon fontos és stresszelő, lehet hogy egy hét, év, évtized múlva nevetséges semmiség lesz.

Ilyenkor mindig eszembe jut a lányom, aki általánosban nem volt hajlandó megtanulni egy verset angolból, a tanár újra és újra kikérdezte és adta érte az egyest. Kérdeztem tőle miért nem tanulja meg inkább? Azt mondta, mert utálja és nem látja értelmét. Egyébként jó angolos volt, majd a gimnáziumban emelt angolos és egy évvel hamarabb le is érettségizett belőle. 

Ugyanő a gimiben nem volt hajlandó megtanulni az Árpád-házi királyok összes dátumát sorrendben előre és hátra és ezért vagy öt darab egyest kapott töriből. Már a szemem sem rebbent, az ő döntése, ő vállalta a felelősséget. 

A lányom ma kozmetikus vállalkozó, aki önerőből képes másfél millió forintot invesztálni egy minőségi sminktetováló képzésbe, mert érdekli és tudja, hogy ez a vállalkozásában megtérül. 

Jól beszél angolul és ha szóba kerülnek az Árpád-házi királyok tudja, hova tegye őket. 

Egy szó mint száz, próbáld ki a stresszoldó technikákat!

Még több bejegyzés

Stressz a családban
esettanulmány

A stressz nem mindig magányos „buli”

Ha stresszes a gyerek, az egész család az lesz Amikor ezt a blogbejegyzést írom, még egy hét van hátra, hogy kiderüljenek a középiskolai felvételi eredmények és ezzel az is, hogy hova vették fel a most nyolcadikosokat. A blogbejegyzést egy edzőtársam inspirálta, aki mostanában egyre feszültebb és idegesebb… pont ráfér egy

Láthatatlan munka
esettanulmány

Mi a házimunka értéke?

Te tudod mit jelent a láthatatlan munka? Csináljunk egy gondolatkísérletet: Bárki, aki a családodban ezeket a házimunkákat ellátja, mától nem takarít, főz, mosogat, nem teszi be a mosást, tereget, vasal, nem vásárol be, nem tanul a gyerekkel, nem nyírja le a füvet, és még sorolhatnám. Nem gondoskodik arról, amiért senki

Jelentkezz egy ingyenes 30 perces beszélgetésre!

Foglalj időpontot!