Karácsonyi mákos és diós kalács – anya emlékére

2007 karácsonyán szembesültem vele, hogy ezúttal nem lesz karácsonyi bejglink, ami nálunk nem is igazi bejgli, inkább kalács. Mindig anyu sütötte és ő abban az évben már nem volt velünk. Hirtelen ment el januárban. Elkeserítő érzés, hogy az ezredforduló után még mindig meg lehet halni egy köldöksérvben.

Ültem az ebédlő asztalnál karácsony előtt és óvatosan lapozgattam rongyos szakácskönyvét. Néhol egy-egy fecnit is találtam, hol az ő, hol a nagyi írásával, egy sebtiben lejegyzett sütiről. De a bejgli receptjét nem találtam sehol. Úrrá lett rajtam a kétségbeesés és a végén már elkezdtek folyni a könnyeim. A férjem rám nézett és megkérdezte mi a baj?

Anya… Nem a bejgli volt a fontos, tudok sütit sütni, bármilyet. De “az a kalács”, az nem bármilyen, hanem, az amit anya csinált.. olyan már sosem lesz, mert ő nincs köztünk többé.

Letöröltem a könnyeimet, becsuktam a szakácskönyvet és felszívtam magam. Az nem lehet, hogy ne legyen bejgli és nem lehet, hogy ne ugyan olyan és nem lehet, hogy ne tudnám megcsinálni. Nekiálltam, gondolkodás nélkül, csak csináltam, ahogy ő, pedig sosem tanította. Nem voltam egy konyhában sertepertélő lányka, előbb szereltem autót apámmal.

Amikor kész lett a sütemény már mosolyogtam. Pont olyan lett, mint az övé. Úgyanúgy kikelt, óriás lett és megrepedt. Inkább tésztás mák vagy dió, mint diós vagy mákos tészta.

Azóta tudom, hogy anya bennem van és a gyerekeimben. Nem csak az emlékeimben, de az összes sejtemben tovább viszem mindannak a rengeteg embernek az emlékét, akik miatt én élhetek. Ahányszor a temetőbe megyek nem érzem, hogy anyához megyek, de egy egy süti elkészültekor, egy képre, emlékre vagy a gyerekeimre, unokámra ránézve és a saját vonásaimban sokszor meglátom őt.

Anya és én
Anya és én
És íme a recept: (az arányok hozzávetőlegesek, mert érzésre csinálom)

A kelt tésztához:

1 kg sima liszt
15-20 dkg cukor
1 kocka élesztő
csipet só
1 tojás
10-15 dkg vaj vagy olaj
6-7 dl tej vagy amennyit felvesz a tészta

A töltelékek: (ebből a mennyiségből valószínűleg fog maradni, de hűtőben eláll egy ideig vagy felhasználhatod hókiflihez)

1/2 kg mák
1/2 kg dió
10-10 dkg mazsola
15-15 dkg cukor
rum vagy rumaroma
1 citrom héja és leve
vaníliás cukor
3-3 dl tej

Kenéshez:

baracklekvár
1 tojás felverve

Az alapanyagokból tésztát gyúrsz, akkor jó, ha ruganyos és fényes, nem túl puha, de nem is kemény. Letakarod és meleg helyen hagyod megkelni.

Amíg megkel a tészta felfőzöd a töltelékeket. Krémes állagúnak kell lenni, nem hígnak, mert akkor reped a bejgli, de nem is keménynek, mert akkor meg száraz lesz a süti. Az ujjaddal belenyúlsz, rajta marad és meg tudod kóstolni.  Ha nedves, akkor lefolyik, ha száraz lepottyan róla. Kiteszed a hidegre, hogy lehűljön egy kicsit.

Ha megkelt a tészta, nem túl vékonyra kinyújtod. Megkened baracklekvárral (ez akár el is maradhat, de finomabb tőle), majd rákened a tölteléket és feltekered.
Tepsibe teszed a rudakat kis távolságra egymástól és megkened a tojással, majd villával megszúrkálod. Bekapcsolod a sütőt 175 fokra és a még hideg sütőbe teszed a sütit, amíg felfűt a sütő addig is kel. Aranybarnára sütöd.

Karácsonyi diós és mákos kalács
Karácsonyi diós és mákos kalács

Még több bejegyzés

Stressz a családban
esettanulmány

A stressz nem mindig magányos „buli”

Ha stresszes a gyerek, az egész család az lesz Amikor ezt a blogbejegyzést írom, még egy hét van hátra, hogy kiderüljenek a középiskolai felvételi eredmények és ezzel az is, hogy hova vették fel a most nyolcadikosokat. A blogbejegyzést egy edzőtársam inspirálta, aki mostanában egyre feszültebb és idegesebb… pont ráfér egy

Láthatatlan munka
esettanulmány

Mi a házimunka értéke?

Te tudod mit jelent a láthatatlan munka? Csináljunk egy gondolatkísérletet: Bárki, aki a családodban ezeket a házimunkákat ellátja, mától nem takarít, főz, mosogat, nem teszi be a mosást, tereget, vasal, nem vásárol be, nem tanul a gyerekkel, nem nyírja le a füvet, és még sorolhatnám. Nem gondoskodik arról, amiért senki

Jelentkezz egy ingyenes 30 perces beszélgetésre!

Foglalj időpontot!

Aniko