A mentális egészséggel törődni luxus?

Mentális egészség a boldogság egyik összetevője

A kiegyensúlyozott, boldog élet mentális egészség nélkül elképzelhetetlen

Törődsz a testeddel, sportolsz, egészségesen eszel, részt veszel szűrővizsgálatokon. Eljársz fodrászhoz, körmöshöz, esetleg masszőrhöz, csinosan öltözködsz. Ezek fontos dolgok, amiket a külvilág lát rólad.
De hogy van a mentális egészséged?

Számomra nem csak azért különleges nap október 10., mert a születésnapom, de véletlenül – vagy talán sors akarta így – ez a nap a Mentális Egészség Világnapja.

Nem olyan rég megdöbbenve olvastam valahol, hogy luxus a mentális egészségünkkel foglalkozni és probléma esetén szakember segítségét kérni. Valóban igaz ez?
A WHO meghatározása szerint a mentális egészség „a jóllét olyan foka, amelyen az egyén megvalósítja képességeit, meg tud küzdeni az élet mindennapos nehézségeivel, eredménnyel és gyümölcsözően képes dolgozni, valamint hozzá tud járulni saját közösségéhez.”

Azt hiszem, ha valaki a puszta megélhetésért küzd, nincs mit ennie, nincs fedél a feje felett, akkor valószínűleg kevésbé foglalkozik a mentális egészségével… egy darabig. De ahhoz, hogy felálljunk a nehéz helyzetekből, és képesek legyünk ne csak a maslow-i piramis alján tengődni, erőt kell merítenünk a képességeinkből, szeretetkapcsolatokat létesíteni és ápolni, reménytelinek látni a jövőt és megtenni mindent azért, hogy az is legyen.

A lelki egészség nem valami olyasmi, amit készen kap, vagy amire rátalál az ember.
Sokkal inkább valami olyasmi, amit meg kell teremtenünk magunkban.
(Thomas Stephen Szasz)

Mentális egészség a boldogság feltétele
A mentális egészség a boldogság összetevője

Hogyan teremthetjük meg a mentális egészségünket és alapozhatjuk meg a kiegyensúlyozott, boldog életetet?

Ha nehéznek érezzük az előttünk tornyosuló feladatot, mindenképp jó, ha van, aki kívülállóként, megfelelő szaktudással végigvezet a megoldáshoz vezető úton.  Amikor fájdalmat érzünk a testünkben orvos segítségét kérjük. Miért ne kérhetnénk szakember – kineziológus, coach, pszichológus, terapeuta stb. – segítségét, ha lelki vagy szellemi kihívás előtt állunk? 
Tovább megyek… a stressz lelki, szellemi szinten jelenik meg és, ha halogatjuk kezelését a testünk kiált fel a fájdalomtól. Ma már az orvostudomány is elismeri, hogy a megbetegedések nagy része pszichoszomatikus.

Remélem, egyetértesz velem te is, kedves olvasóm, hogy a testi, lelki és szellemi egészség együttesen vezet a jólléthez és a boldog, kiteljesedett élethez.

Legyen csodás napod!

Anikó

Még több bejegyzés

Stressz a családban
esettanulmány

A stressz nem mindig magányos „buli”

Ha stresszes a gyerek, az egész család az lesz Amikor ezt a blogbejegyzést írom, még egy hét van hátra, hogy kiderüljenek a középiskolai felvételi eredmények és ezzel az is, hogy hova vették fel a most nyolcadikosokat. A blogbejegyzést egy edzőtársam inspirálta, aki mostanában egyre feszültebb és idegesebb… pont ráfér egy

Láthatatlan munka
esettanulmány

Mi a házimunka értéke?

Te tudod mit jelent a láthatatlan munka? Csináljunk egy gondolatkísérletet: Bárki, aki a családodban ezeket a házimunkákat ellátja, mától nem takarít, főz, mosogat, nem teszi be a mosást, tereget, vasal, nem vásárol be, nem tanul a gyerekkel, nem nyírja le a füvet, és még sorolhatnám. Nem gondoskodik arról, amiért senki

Jelentkezz egy ingyenes 30 perces beszélgetésre!

Foglalj időpontot!